Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

Türkiye Solu Sözlüğü

Türkiye Solu Sözlüğü

Tarih 02 Ocak 2010, 02:08 Editör Özer YILMAZ

"Nasıl solcu oldun?" sorusu; çoğu zaman: "arkadaş kurbanıyım! benim bir suçum yok(!)" gibisinden yarı alaylı yarı gerçek bir yanıt alır. İnönü Alpat, "Popüler Türkiye Solu Sözlüğü; Solun Yüzyıllık Öyküsü" adlı çalışmasında, bu arkadaşlık ilişkilerinin 1900'lerden 2000 yılına kadar ki yüzyıllık öyküsünü anlatır.

izmir rent a car
TÜRKİYE SOLU SÖZLÜĞÜ (İNÖNÜ ALPAT)

Solun yüz yıllık öyküsü


"Nasıl solcu oldun?" sorusu; çoğu zaman: "arkadaş kurbanıyım! benim bir suçum yok(!)" gibisinden yarı alaylı yarı gerçek bir yanıt alır. İnönü Alpat, "Popüler Türkiye Solu Sözlüğü; Solun Yüzyıllık Öyküsü" adlı çalışmasında, bu arkadaşlık ilişkilerinin 1900’lerden 2000 yılına kadar ki yüzyıllık öyküsünü anlatır. Bu arkadaşlıkların, nasıl kurumsallaştığını, siyasal iktidar hedefleyen örgütlere nasıl dönüştüğünü, ülkenin nerelerinde kök salıp halkla güçlü bağlar kurduğunu, yarattıkları küçük ada’larında edindikleri yönetim deneylerini, kimin daha çok arkadaş kandırdığını; çıban başı, yaramaz arkadaşların adlarını, kendilerini yayınlar yolu ile nasıl ifade ettiklerini çalışmasının sayfalarına serpiştirip; bir sözlük olarak okumalarımıza sunmuş. Bu yazının amacı, İnönü Alpat’ın hazırladığı Mayıs Yayınları’ndan çıkmış "Popüler Türkiye Solu Sözlüğü; Solun Yüzyıllık Öyküsü" adlı kitabı tanıtmak, dolayısıyla Türkiye Sol’una dair birkaç kelam etmek.

İnönü Alpat’ın eseri, her ne kadar ciddi bir kitap, yaşadığımız tarihi anlatan bir çalışma olsa da; insanı kah ağlatan, kah hüzünlendiren, yüzünde zaman zaman gülüşler bırakan, bazen dudak ısırtan, eğlenceli bir kitap. Kurulan, parçalanan, hizipleşen, birleşen, dağılan, kendini fesheden; parti mi, dernek mi, birlik mi, dergi çevresi mi olduğu tartışmalı; yeni mi, birbirlerinin ardılı mı, yoksa geçmişi aşma çabası mı oldukları muamma olan; ama isimleri on - onbeş kelimenin türlü kombinasyonlarından oluşan onlarca örgütü; çevresinde kümelenilen ve lider, önder, merkez komite üyesi, örgüt sorumlusu insanları ve daha sonrasında örgütleşen ilişkilerini en ince ayrıntısına kadar anlatıyor. Anlattıkça insanın dilini dolaştıran, okudukça kafasını karıştıran örgüt isimlerini, eylem tarzlarını, teorik kabullerini, örgütlerin birbirini ayrıştırdığı / netleştirdiği tartışmaları; ustaca sistematikleştiren ve bir sözlük formatına koyan İnönü Alpat’ın bu çalışması; "yeni başlayanlar için solculuk" ya da "eskiler için geçmiş zaman olur ki" diye de adlandırılabilir.

Türkiye Soluna dair A’dan Z’ye merak edilen her türlü bilgi, kitapta, birer birer madde madde yer alıyor. Kapatıldıkça adları, yıllar geçtikçe fiyatları değişen ama içeriklerinde, yayın çizgilerinde en ufak değişim olmayan yüzlerce dergi ve yayın adları; sola damgasını vuran ve halkı etkileyen şairler, yazarlar; önderler, mitleşen kahraman militanlar ve bunların arasında karşı tarafın Abdurrahman Çelebileri olan, dönekler… sözlüğün sayfalarında bulunan maddelerin bir kısmı. Böylesi sözlüksel anlatımın yanında sol’un ve yapıların yaşadığı süreçler (Solun, girdiği kavşakları, dönmeye çalıştığı dönemeçleri, tosladığı duvarları) yalın ve ironik bir dille, sözlük formatına hapsedilmeden, kitabın içine yerleştirilmiş. Bunların dışında, kitabı okumayı eğlenceli yapan, okurun yanaklarında gülümsemelere neden olan maddeler ise; Solun dönemsel olarak kullandığı; sözcükler, argolar, hitaplar, sloganlar, kavramlar, terimler, günlük polemik konuları… bugün pek bir şey ifade etmese de, kullanıldığı dönemde hakaret sayılan, kavga ya da polemik nedeni olan kelimelere de sözlüğün sayfalarında rastlamak mümkün.

Tarihsel araştırmaların en zor yanı, yazılı materyal eksikliğidir. Resmi tarihin göz ardı ettiği bir alan olduğu için, Solun tarihi araştırılırken duyma organımız kulağa yani o dönemleri yaşamış insanların anılarına gereğinden fazla önem atfedilir; çünkü yazılı materyaller oldukça az, kısıtlı, yetersizdir; hatta yoktur. Sol örgütlenmeler her türden baskıya maruz kalmış, kurdukları dernekler, partiler kapatılmış; matbaaları basılmış, dergileri, gazeteleri kapatılmış, arşivleri yok edilmiş; militanları (çoğu zaman sempatizanları da) hapislerde ömürlerinden eksiltmişler, işkenceler görmüş hatta ölümle yüz yüze kalmıştır. Sol’un zor’larla, inatlarla dolu tarihi düşünüldüğünde, tarihin tozlu raflarında fazlaca toz’a rastlamak şaşırtıcı değildir. İşte böylesi bir ortamda bu sözlük çalışması; yiten, zail olan bir tarihe sahip çıkmadır; ve bu tarihe de ancak tarihten gelenler sahip çıkabilirler…

İkinci baskı, ilk baskıya göre resimler ve afişlerle görsel yönden zenginleşmiş, şarkı, türkü, marş, ağıt ve şiirlerle edebi yönü artırılmış; boyutları büyütülmüş, eklenen maddelerle sayfa sayısı artmış, tam bir sözlük formatına girmiş; dışında bir tek bez cildi eksik.

Elbette son sözü kitabın yazarına bırakmak gerekiyor. İnönü Alpat’ın 1998 Şubat’ında kitabın ilk baskısına yazdığı sunuş yazısından:

"Bu kitabı sol tarihe sahip çıkmanın çabası olarak değerlendiriyorum. Unutmak yenilmektir. Unutmamak gerekiyor. Unutmayarak geleceği istemek insanı insan olmaya yakınlaştırıyor. Hafızaları tazelemek nasıl bir gelecek istendiğinin ipuçlarını ortaya çıkarı-yor. Bütün bu öyküler geçmişten ders alınmasını zorunlu kılıyor. Hangi tarzda olursa olsun tarihe dönük çalışmaların önemi buradadır. Mustafa Suphi’yle Mustafa Özenç arasındaki ilişki; TKP’yle ÖDP arasındaki ilişki, bizleri geleceğe taşıyacak önemdedir. Doğaldır, bir sözlük formunda bu önemi algılamak mümkün değildir.

T’de TİP’i göreceğiz. TİP’in mecliste 15 milletvekiliyle temsil edildiğini öğreneceğiz. Solcu/sosyalist bir partinin çalışma tarzı, söylemi bizde merak uyandıracak. Bugün niye olmasın sorusunu kendimize soracağız.

D’de Deniz Gezmiş’le karşılaşacağız. Onun hayatını okurken, yeniyi aramanın, içtenliğin, hümanizmin, haksızlığa başkaldırmanın ne demek olduğunu tarihin ayrıntılarından çekip çıkarmaya çalışacağız ve bu özelliklerin günümüze taşınmasının önemi üzerinde duracağız.

M’de Mahir Çayan’ı bulacağız. Yirmi beş yaşında bir delikanlının fikri açıdan nasıl yoğunlaştığını, hangi süreçlerden geçerek solu bir dönem meşgul eden tartışmaların vazgeçilmez ismi olduğunu öğrenmek için başka kaynaklara başvuracağız.

K’de Kızıldere’yi, A’da Altı Mayıs’ı okuyacağız. İnançları uğruna gözünü kırpmadan ölüme giden yirmi yaşlarında onlarca genç bizlere, "uğruna ölünesi bir yaşam" olduğunu bir kez daha gösterecek.

D’de Devrimci Yol çıkacak karşımıza. Türkiye solunun bu en kitlesel ve güçlü sol hareketini bir başka açıdan irdeleyeceğiz. Nasıl bu kadar kitleselleştiğini, siyaseti nasıl yaptığını araştıracağız.

F’de Fatsa’yı bulacağız ama beraberinde yerel demokrasi, yerel yönetim, yerel inisiyatifler konusundaki sosyalist yaklaşımı, Fatsa’yı aşarak, bugün metropol bir ilçede nasıl hayata geçirebileceğimizi tartışacağız.

Y’de Yeraltı Maden-İş’i göreceğiz. Üretenlerin yönetebileceğinin kanıtlandığı, sözün, yetkinin, kararın çalışanların elinde olduğu bir örnekle yüzyüze geleceğiz. Yeraltı Maden- iş’in Yeniçeltek’te başardığını, bugün devasa boyutlara gelmiş ve binlerce işçi çalıştıran işletmelerde nasıl başarabileceğimizi bulup çıkarmaya çalışacağız.

Solcu olmak zor iştir. "Tarihten gelip tarih yazmak"da. Bu kitabı gerçek sahiplerine adıyorum. Yani bu memlekette bir sol tarih yaratılmasını hayatlarını ortaya koyarak sağlayanlara.. Ölenlere ve ömrü hayatları boyunca çile çekenlere... Mustafa Suphilere, Şefik Hüsnülere, Hikmet Kıvılcımlılara, Mehmet Ali Aybarlara, Cenan Bıçakçılara, Mahir Çayanlara, Deniz Gezmişlere, İbrahim Kaypakkayalara, Behice Boranlara, Fikri Sönmezlere, Necdet Adalılara, Erdal Erenlere, Mustafa Özençlere..."

Bu haber 2081 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

KİTAPLARIMIZ

BİZ AZINLIĞIN SESİYİZ!...

BİZ AZINLIĞIN SESİYİZ!... HERKES ÇOĞUNLUK ADINA BİR ŞEYLER YAPTIĞINI SÖYLÜYOR.. BİZ AZINLIĞIN SESİYİZ!...

Kalkan'da Bir Halk Düşmanı!

Kalkan'da Bir Halk Düşmanı! ANADOLU'NUN GÜZEL İNSANLARI: Kalkan'da bir halk düşmanı! ÖNDER ELİTEZ'İN KISA YAŞAM ÖYKÜSÜ...
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle