Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

KALKAN'IN GELECEĞİ...

Taylan ÖZGÜR

23 Eylül 2009, 19:53

Taylan ÖZGÜR

KALKAN’IN GELECEĞİ

 

29 Mart yerel seçimlerinin sonucunda sahil kesimlerindeki birçok belediyeyi AKP dışındaki partiler kazandı. Bu sonucu yaratan nedenlerin en önemlisi, insanların yaşam alanlarının tehdit altında olmasına inanmalarından kaynaklanıyordu. Öyle ki; AKP’nin tehditleri sıklaştıkça kıyı kesimlerde oyları da düştü. Yani insanların bir kısmı AKP karşıtlığına oynayarak “en azından tatilde” mahalle baskısından uzak yaşam alanları yaratmayı da kısmen başardılar. Daha açık ifadeyle; İstanbul Fatih’te başı açık gezemeyeceğini bilen insanlar, Kalkan’da bikinisiyle gezme şansını kaybetmemenin mücadelesini verdi kendince. Bu konuda doğru mücadele yöntemleri geliştiremeseler de kısmen başarılı oldular. Sefasını sürmek lazımdı bu yaz. Krize rağmen öyle de oldu.

Kalkan hiç olmadığı kadar kalabalık yerli turist ağırladı bu yaz. Ancak ramazan ayıyla birlikte mahallelerine hızla döndüler ve büyük olasılıkla evlerine çekildiler. Kalkan insanı bu yerli turistlerden ekonomik olarak ne kadar yararlandı bilemiyorum ama park sorunundan dolayı sıkıntı yaşadığı kesin.

Yerli turistten ekonomik olarak daha fazla yararlanmak için Kalkan’da yapılması gereken birçok iş olduğuna inananlardanım. Yani bazı hamleler yapılıp yerli turist üzerine kafa yorulmazsa bu yılki kuru kalabalık diye adlandırılan insanları birkaç sene sonra mumla arar hale geliriz diye düşünüyorum.

Yapılması gerekenler;

1-      Herkesin artık kabul ettiği park sorunu önümüzdeki sezona kadar çözülmeli.

2-      Her şehirde insanların vakit geçirip alışveriş yapabileceği, çocuklarıyla kalabalıkça gezebileceği bir yer vardır. İstanbul-İstiklal Caddesi, Ankara-Sakarya Caddesi, İzmir-Konak Meydanı, Fethiye-Kordon gibi yerler yerli turist için önemlidir. Kalkan’da ise coğrafi olarak zorluklarına rağmen böyle alanlar yaratılmalıdır. En azından bir meydan projesi veya kordon boyu projesi orta vadede hayata geçirilmelidir.

3-      Kalkan artık bir balıkçı kasabası değildir. Nostaljik havasını soluyabileceğimiz eski Kalkan da artık bu havadan çok uzak, kimliksiz bir karmaşa içerisindedir. Tabelalar, motosikletler bu karmaşayı daha da arttırmaktadır. İnsanlar çarşının bu karmaşasından kurtulmak istercesine hızlı adımlarla aşağıya inmekte, inilen sahil ise ayrı bir hayal kırıklığı örneği. Fener Kafe’de ki külahtaki dondurma da olmasa soluklanacak yer yok yerli turist için. En azından insanların yürüyebileceği alanlardaki tabela ve masalara bir düzen getirilmeli, şirin büfeler ve oturma alanlarıyla soluklanacak alanlar yaratılmalı.

4-      Fiyat uygunluğu bakımından pek fark etmese de büyük marketlerin açılması yerli turist için önemlidir ve de açılmalıdır. Korunması düşünülen küçük esnaf pek de küçük değildir ve de serbest rekabet kurallarının işlemesi yerleşik Kalkan halkının da yararınadır.

5-      Göcek’te Çocuk Şenliği, Ölüdeniz’de Hava Şenliği, Kaş’ta Likya Festivali gibi etkinlikler kentin tanıtımına katkı sağlar ve de turist potansiyelini arttırır. En önemlisi de kentin marka değerini arttırır. Bu durumdan ise kentte yaşayan herkes uzun vadede fayda sağlar. Kısacası Kalkan’ın da bu tür etkinliklere yönelmesi gerekir ki geç bile kalındığını düşünüyorum.

6-      Kalkan Belediyesi internet sitesi açılıp bilgi işlem merkezi oluşturulmalı. Kalkan Belediyesinin yaptığı çalışmalar kulaktan dolma bilgilerle değil, resmi internet sitesinden duyurulursa daha sağlıklı olacak. Ayrıca istatistikî bilgiler ve anketler önümüzdeki zamana kaynak oluşturacaktır.

Yapılması gereken daha birçok madde sıralanabilir. Ancak bu iş için dikkat ederseniz  yerli turizmi canlandırmak ve kalıcı hale getirmek için ,az kaynakla yapılabileceklerin çok azını sıraladım.

Eğer kıyı kentlerde oluşturduklarını düşündükleri yaşam alanlarını bekledikleri gibi bulamazsa insanlar, önümüzdeki yıllarda başka kentlere yöneleceklerdir ki Kalkan bu açıdan hızlı hareket etmeli ve iç turizmden payını almalıdır. Bu çok önemli gelmeyebilir bazılarına. Ama Dünya Sağlık Örgütü, H1N1 alarmını 5. seviyeden 6. seviyeye çıkartsaydı, ülke sınırlarından giriş çıkış yasaklansaydı yerli turizmden beslenmek zorunda kalabilirdik ki olmayacak bir iş de değil. Çünkü Kalkan turizmden ekmek yemek zorundadır.

Yukarıdaki yazıdan çıkarılacak hisse;

Güvenme (İngiliz) dayına, ekmek al(yerli turist) yanına!..      

***************************************************************

Son günlerin popüler konusu Kürt açılımı konusunda da söyleyecek sözüm var elbette. Ancak yer darlığından dolayı kısaca;

           Bu sorun çözülmeli. Sosyal Demokratların HEP deneyimindeki basiretsizliklerinde, milliyetçilerin kan üzerine siyaset yapmadaki başarılarında, Muhafazakâr Demokratların(AKP) Alevi açılımındaki samimiyetsizliklerinde görüldüğü üzere, bu köklü ve karmaşık sorunu çözmede kesinlikle başarısız olacaklardır. Kimse çözüm konusunda umut beslemesin. Çözümsüzlüğe günah keçisi aranıyor şimdi. MHP ve CHP bu tuzağa düştü düşmesine de umarım sağduyulu Türk ve Kürt halkı bu tuzağa düşmez. Bedel halklar açısından ağır olabilir. 

Dostça kalın

Bu haber 2236 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi

elektronik sigara