Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

Uluburun Batığı ABD'de gösterilecek

Uluburun Batığı ABD'de gösterilecek

Tarih 26 Aralık 2012, 01:45 Editör Özer YILMAZ

Mısır kraliçesi Nefertiti'nin, 1984 yılında Antalya'nın Kaş İlçesi açıklarındaki Uluburun Batığı'ndan çıkartılan isminin yazılı olduğu mühür ve altın takılarının da aralarında bulunduğu paha biçilemez 20 bin parça eserin slayt çekimlerinin fotoğrafları Ocak ayında ABD'in başkenti Washington'daki bir konferansta gösterime sunulacağı açıklandı.

Uluburun Batığı ABD'de gösterilecek...

Nefertiti Hazinesi'nin slaytları ABD'de gösterilecek

Nefertiti Hazinesi'nin slaytları ABD'de gösterilecek

Mısır kraliçesi Nefertiti'nin, 1984 yılında Antalya'nın Kaş İlçesi açıklarındaki Uluburun Batığı'ndan çıkartılan isminin yazılı olduğu mühür ve altın takılarının da aralarında bulunduğu paha biçilemez 20 bin parça eserin slayt çekimlerinin fotoğrafları Ocak ayında ABD'in başkenti Washington'daki bir konferansta gösterime sunulacağı açıklandı.

Washington Eyalet Kültür Müzesi, 15-16 Ocak 2013 tarihlerinde, dünya tarihinin en güzel kadınlarından biri olarak kabul edilen Mısır kraliçesi Nefertiti'yi konu alan bir konferans düzenledi. Konferansta, Mısır Firavunu IV. Amenhotep'in eşi, frivun Tutankhamun'un kayınvalidesi Nefertiti'nin dünyanın en eski batıklarından Uluburun'ndan çıkartılan ve halen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen isminin yazılı olduğu mühür ve altın takılarının da aralarında bulunduğu paha biçilemez 20 bin parça eserinin slaytlarının da gösterimine karar verildi. Bunun için irtibata geçilen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nden de olumlu yanıt geldi. Uluburun Batağı'ndan çıkartılan paha biçilemez Nefertiti hazinelerinden yaklaşık 350'sini slaytının sergilenmek üzere ABD'yle gönderilecek. Ayrıca, bu fotoğraflardan bazılarının konferansın davetiye ve tanıtım afişlerinde de kullanılacağı belirtildi.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, yaklaşık 100 yıl önce Alman arkeologlar tarafından Mısır'dan Berlin'e getirilen ve Hitler'in "O'nun için bir müze yaptıracağım' dediği M.Ö. 1379-1362 yıllarında yaşayan Kraliçe Nefertiti'nin büstünün kime ait olduğu tartışmalarını izlediğini belirterek, "Ancak, müzçemizde, Kraliçe Nefertiti'nin dünyada tek örneği olan adının yazılı olduğu kendisine ait altın mühür , dünyanın en eski ve en küçük kaptanın seyir defterinin yer aldığı ahşap kitapçık, altın koruyucu tanrıça heykeli başta olmak üzere, altın takıları, altın yemek kapları ve yüzlerce paha biçilemez eserini sergiledik. Uburun Batığğı'ndan çıkan bu eserlerin kazısı tam 11 yıl sürdü. O batıkta ben de birçok kez dalış yaptım. Bu eserler başta ABD olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde danha önce sergilendi, tanıtıldı. Milyonlarca kişi müzemizdeki bu eserleri görmek için akın ederken Ocak ayında Kaliforniya'da düzenlenecek bir tarih konferansına Nefertiti'nin eserlerinin yer alması ve adının kullanılması için bizde izin istediler. Bir büst ile ilgili bütün dünya konuşurken asıl bizdeki eserleri daha yakından tanımalılar. Bu tarihi hazineyi daha çok tanıtmak için gayret göstereceğiz" dedi.

NEFERTİTİ HAZİNESİNDE NELER VAR?

Uluburun Batığı, 1984 yılında süngerci kaptan Kemal Çelik tarafından, Kaş Uluburun açıklarında suyun 60 metre derinliğinde bulundu. Dönemin Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen başkanlığında başlatılan ardından Sualtı Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü (INA) tarafından devam ettirilen 25 bin dalışta çıkarıldı. Su üstüre çıkartılan en eski batık olan 3400 yıllık Uluburun Batığı Mısır kraliçesi Nefertiti'nun firavunluğunu kanıtlayan dünyadaki tek altın mühür de bulundu. Sualtı arkeolojik kazası 11 yıl süren Uluburun batığı 16 metre uzunluğunda sedir ağaçlarından yapılmış bir Mısır teknesi. Teknenin Mısır, Suriye, Kıbrıs, Anadolu ve Rodos seferlerini yaparken battığı tespit edildi. Uluburun'da, fildişi ve suaygırı dişleriyle, kaplumbağa kabuğundan yapılmış değişik müzik aletleri, mücevher kutuları, altın ve fümüş takılar, amforalar içinde muhtelif bitki tohumları, Miken, Mısır ve Yunan dönemlerine ait tarihi eserler, hayvan motiflerinden oluşan bronz ağırlık ölçüleri, 11 ton bakır plaka, mızrak, kama, kılıç türü muhtelif silahlar, zıpkın türü balık avlama aletlerinden oluşan tarihi eserler bulundu. Çıkarılan eserler, üç bölüm halinde, yaşayan müzecilik anlayışıyla Boddrum Kalesi Alman Kulesi yakınındaki "Genç Tunç Çağı Batıkları" galeresinde sergileniyor.

haber: Odatv.com

Bu haber 3952 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

TOPLUMSAL YAŞAM

YEGANE YOL

YEGANE YOL SOSYALİZM DÜNYAYI KURTARMAMIZI SAĞLAYACAK YEGANE YOLDUR...

"BİRDE UTANMADAN 'BELEDİYE BAŞKANLIĞI' İSTİYORLAR"

"BİRDE UTANMADAN 'BELEDİYE BAŞKANLIĞI' İSTİYORLAR"
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle