Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

Vücutlarını sattılar!

Vücutlarını sattılar!

Tarih 10 Mart 2011, 15:34 Editör Özer YILMAZ

Kadınlar, HES'ler yüzünden vücutlarını sattılar!

Kadınlar, HES'ler yüzünden vücutlarını sattılar!

Kadınlar Gününde Kaş'ta düzenlenen 'Su ve Kadın' etkinliğine, Kaş'ta yaşayan Hintli eğitimci Shireen Weston'un açıklamaları damgasını vurdu. Weston, on yıl önce Türkiye'dekine benzer bir süreç yaşayan Hindistan'da HES'ler yüzünden bir milyon insanın evsiz kaldığını belirterek, "kadınlar para kazanabilmek için vücutlarını satmak zorunda kaldılar" dedi.
09-03-2011, Çarşamba
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Kaş Kültür Evi'nde düzenlenen 'Su ve Kadın' etkinliğinde HES'ler tartışıldı. Etkinliğin açış konuşmasını yapan Kaş Kültür Evi yöneticisi Dilek Diker, su ve kadının ayrılmaz birer unsur olduklarını söyleyerek, kadınlar gününde bu gerçeğin altını çizmek istediklerini belirtti.

ANADOLU'NUN İSYANI AĞLATTI

Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin'in kadınlara yönelik yaptığı kısa konuşma ve kutlamanın ardından, HES'lerin neden olduğu doğa kıyımını anlatan Anadolu'nun İsyanı adlı belgesel film gösterildi. Ülkenin değişik yörelerinde yaşanan HES kıyımları ve yerel halkın tepkilerinin yansıtıldığı film kadınlardan yoğun ilgi gördü. Filmden etkilenerek gözyaşlarını tutamayan Müzehher Bora, Türkiye'de insanların giderek daha çok duyarsızlaştığını söyleyerek, " ağaçların kesilmelerine dayanamıyorum. Çocuğunuza zarar verilmesi gibi bir duygu bu. Kelimelere dökülmesi imkansız" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

EGO KATLİAMI YAŞANIYOR

Filmin ardından konuşan Alakır Kardeşliği Platformu üyesi Bedia Tülüer, kadının yaratıcı gücünün doğayla özdeş olduğunu belirterek, HES'lerin neden olduğu doğa kıyımlarından örnekler verdi. Türkiye'nin bütün derelerinin eşzamanlı olarak özel şirketlere satıldığını belirten Tülüer, "erkeğin iktidar duygusu ve hırsı doğaya kıyıyor. Yaşanan bir ego katliamıdır" diye konuştu.

Doğanın da bir dayanma gücü olduğunu vurgulayan Tülüer, kadınların yaşananlara sessiz kalmasıyla bu suça ortak olunacağını öne sürdü. Konuşmasında Nisan ayında yapılacak olan Büyük Anadolu Yürüyüşü'ne de değinen Tülüer, "yaşam alanlarını savunan bütün kadınları Ankara'ya yürümeye çağırıyoruz" dedi.

KADIN TOPRAĞA BENZER

Geçtiğimiz günlerde üzerine yapılacak olan HES projesiyle gündeme gelen Kaş Kıbrıs Deresi kıyısındaki Kemer köyünde yaşayan Hatice Sarısaltuk da, yaptığı kısa konuşmada köylerine HES kurulmasına karşı olduklarını dile getirdi. Kadını toprağa benzeten Sarısaltuk, "kadın olmazsa hiç bir şey olmaz. Ben çocuklarımı köyümüzden geçen bu su ile besleyip büyüttüm. Özellikle kadınlar birlik olup, suyumuzu vermeyeceğiz. HES'i istemiyoruz. Bunun için bu yaşımda Ankara'ya kadar yürümeye razıyım" dedi.

HİNDİSTAN'A PARA GELDİ, DOĞA GİTTİ

Su ve Kadın etkinliğine katılan çok sayıda kadının arasında dikkat çeken Hint asıllı İngiliz yurttaşı Shireen Weston, etkinliğin ardından Hindistan'da HES'lerin neden olduğu sorunlarla ilgili sorularımızı yanıtladı. Eğitimci olan Weston, yedi yıldır Kaş'ta yaşadığını belirtti. HES'ler konusunda yaklaşık on yıl önce Hindistan'da da Türkiye'dekine benzer bir sürecin yaşandığını anlatan Weston, büyük şirketlerin baraj projeleri sonucunda kırsalda yaşayan yaklaşık bir milyon insanın evsiz kaldığını söyledi. Hindistan'da yaşanan bu sosyal sorunlara karşı hükümetin sessiz kaldığını vurgulayan Weston, uluslararası büyük şirketlerin yatırımları bulunan Hindistan'daki HES sürecinin halen devam ettiğini dile getirerek, "büyük şirketler daha çok para getirdiler ancak yaşam kalitesi düştü ve Hindistan'ın doğası tahrip edildi" diye konuştu.

HİNTLİ KADINLAR VÜCUTLARINI SATMAK ZORUNDA KALDILAR

HES yatırımlarının ardından kırsalda yaşayan Hintli kadınların büyük çoğunluğunun kentlere göç etmesiyle birlikte işsiz kaldıklarını anlatan Weston, mikro kredilerle desteklenen kadınların yaşamlarını devam ettirmekte zorlandıklarını belirterek, "kadınlar para kazanabilmek için vücutlarını satmak zorunda kaldılar. Ancak bazı kadınlar da farklı alanlardaki yatırımlarla birlikte hızla zenginleşerek materyalist oldular" dedi.


Bedia Tülüer


Hatice Sarısaltık


Kaş Kültürevi afişi


Shereen Weston

haber: yusuf yavuz-kaş

Bu haber 2540 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

TOPLUMSAL YAŞAM

YEGANE YOL

YEGANE YOL SOSYALİZM DÜNYAYI KURTARMAMIZI SAĞLAYACAK YEGANE YOLDUR...

"BİRDE UTANMADAN 'BELEDİYE BAŞKANLIĞI' İSTİYORLAR"

"BİRDE UTANMADAN 'BELEDİYE BAŞKANLIĞI' İSTİYORLAR"
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle