Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

Boş hayallere kapılmaya gerek yok

Boş hayallere kapılmaya gerek yok

Tarih 23 Mayıs 2010, 18:23 Editör Özer YILMAZ

Gündeme getirilen değişim, sistemin bir denge arayışının sonucu olarak ortaya çıktı. AKP'nin tek başına seçeneksiz bir güç haline gelmesi sistem içi (egemen) güçler açısından da, uluslar arası egemen güçler açısından da çık istenir bir durum değildi. Herhalde bu çerçeve içinde bir müdahale oldu. Bu bakımdan elbette CHP'den devrimci bir hareket çıkacakmış gibi boş hayallere kapılmaya gerek yok.

Boş hayallere kapılmaya gerek yok

OĞUZHAN MÜFTÜOĞLU CEVAPLADI...

 
*Sosyal demokratik anlamdaki bir sol hareket de kendisini, bir rejim muhafızlığı olarak değil, reformist tarzda da olsa bir düzen değişikliği talebiyle ortaya koymak durumundadır.

*Gündeme getirilen değişim, sistemin bir denge arayışının sonucu olarak ortaya çıktı. AKP’nin tek başına seçeneksiz bir güç haline gelmesi sistem içi (egemen) güçler açısından da, uluslar arası egemen güçler açısından da çık istenir bir durum değildi. Herhalde bu çerçeve içinde bir müdahale oldu. Bu bakımdan elbette CHP’den devrimci bir hareket çıkacakmış gibi boş hayallere kapılmaya gerek yok.
 

 Genel Başkanlık değişimi ile CHP'de bir değişim olabilir mi, olursa, ne yönde olur?

CHP'nin bir değişim sürecine girdiği açık. Sorun tabii ki bir genel başkanlık sorunu değil. Sorun Baykal yönetiminde partinin uzun süredir izlediği sağ muhafazakar, milliyetçi politikalarla ilgili bir sorundu.

CHP'yi eski genel başkanı Bülent Ecevit'in deyişiyle ‘bozuk düzeninin' bir korucu aygıtına dönüştüren bu politikaların kitleler üzerinde sağ milliyetçi bir parti hüviyetinden uzaklaşarak, sosyal demokratik anlamda sosyal demokratik bir parti olma yönünde bir değişim olup olmayacağını göreceğiz. Eğer eski politik hat sürdürülecekse liderlik değişikliğinin de, kopartılan onca gürültünün de hiçbir manası yoktur. Çünkü sosyal demokratik anlamdaki bir sol hareket de kendisini, bir rejim muhafızlığı olarak değil, reformist tarzda da olsa bir düzen değişikliği talebiyle ortaya koymak durumundadır.

Tabii, genel olarak sol hareketler için olduğu gibi, sosyal demokrat solun de en önemli meselelerinden biri hizipçilik hastalığıdır. Genel olarak soldaki başarısızlıkların arkasında belki politik meseleler kadar, gerçekte hiçbir politik temele dayanmayan, ya da zoraki politik dayanak üreterek geliştirilen hizipçilik hastalığı da yatıyor. Kendi içlerindeki büyük çıkar birlikteliğinin her şeyin önünde olması nedeniyle bu sorun sağ kesime o kadar ciddi zarar vermiyor.

Ama bizim başımızdan da hiç eksik olmayan hizipçilik hastalığı, sosyal demokratların en büyük sorunlarından biri. İnsanların en yakınlarındakilere düşman hale getiren bu hastalık varken çoğu zaman başka düşman aramaya da hacet kalmıyor.

CHP iddia edildiği gibi sosyal demokrat hüviyete bürünüp geniş bir oy potansiyeline ulaşırsa sosyalistler bundan zarar mı görür yarar mı?

Bana göre konuya kar-zarar meselesinden bakmamak gerekiyor. Kitleler üzerindeki politik etkilerin niteliği daha önemli.

Kuşkusuz gündeme getirilen değişim, sistemin bir denge arayışının bir sonucu olarak ortaya çıktı. AKP'nin tek başına seçeneksiz bir güç haline gelmesi sistem içi (egemen) güçler açısından da, uluslar arası egemen güçler açısından da çok istenir bir durum değildi. Herhalde bu çerçeve içinde bir müdahale oldu. Bu bakımdan elbette CHP'den devrimci bir hareket çıkacakmış gibi boş hayallere kapılmaya gerek yok.

Ama böyle bir gelişmenin sosyalist hareket açısından değişik sonuçları da olacaktır.

Devrimci sosyalist hareketlerle sosyal demokrat sol hareketler en azından bizim ülkemizin bugünkü koşullarında birbirini olumsuz değil olumlu yönde etkiliyor.

Devrimci sosyalist hareketlerin güçlü olduğu dönemlerde sosyal demokrat kesimlerde de daha çok sola dönük eğilimler gelişiyor. Sosyalist hareketin toplum üzerindeki etkilerinin azaldığı durumlarda ise sosyal demokrasi daha çok sağa kayıyor. Sosyal demokrat bir sol hareketin gelişmesi kuşkusuz bugünkü ülkemiz koşullarında politik ortamını bir çok yönden olumlu yönde etkileyecektir. Belki Kürt meselesi başta olmak üzere çözümsüzlüğü sosyalist hareketi de olumsuz yönde etkileyen bir çok sorunun çözüm imkanları da güçlendirecektir.


Bu haber 1797 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

TOPLUMSAL YAŞAM

YEGANE YOL

YEGANE YOL SOSYALİZM DÜNYAYI KURTARMAMIZI SAĞLAYACAK YEGANE YOLDUR...

"BİRDE UTANMADAN 'BELEDİYE BAŞKANLIĞI' İSTİYORLAR"

"BİRDE UTANMADAN 'BELEDİYE BAŞKANLIĞI' İSTİYORLAR"
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle