Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

ANADOLU AKDENİZİ'NİN İLK SİNAGOGUNA AİT LEVHA

ANADOLU AKDENİZİ'NİN İLK SİNAGOGUNA AİT LEVHA

Tarih 01 Şubat 2010, 18:17 Editör Özer YILMAZ

Demre ilçesi Çayağzı mevkisinde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılan ve Anadolu Akdenizi'ndeki ilk Yahudi tapınağına ait olduğu belirlenen levha, Antalya Müzesi'nde ziyarete sunuldu.

Antalya'nın Demre ilçesi Çayağzı mevkisinde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılan ve Anadolu Akdenizi'ndeki ilk Yahudi tapınağına ait olduğu belirlenen levha, Antalya Müzesi'nde ziyarete sunuldu.
  
  Myra-Andriake Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 kazı sezonu çalışmaları sırasında Anadolu Akdenizi'nin ilk sinagogunun tüm içeriğiyle birlikte keşfedildiğini söyledi.

     Kazılar sonucunda sinagogun bütün bölümlerinin ortaya çıkarıldığını anlatan Çevik, bulunan yapının bir sinagog olduğunu belirtir en önemli kanıt olan tanıtım levhasının sağlam şekilde elde edildiğini belirtti.

     Yazıtın bin 500 yıllık olması nedeniyle İsrailli bilim adamlarından okunması sırasında yardım aldıklarını ifade eden Çevik, kazılar sırasında bulunan ve ''Meneroh Levhası'' adı verilen tabletin ortasında 7 kollu Musevi şamdanı (Menorah), sağ yanında boynuz-borazan (Şofar) ve sol yanında da bitkisel sembolizasyon (Lulav ve Etrog) işlendiğini kaydetti.

     Levhanın üstündeki bölümdeki yazıtta plakayı adayan aileye ait olduğu belirlenen Makedonius, Prokles, Romanus ve Roma isimlerinin geçtiğini anlatan Çevik, ayrıca yazıt üzerinde iki yerde ''İsrael'' kelimesinin geçtiğini ve cümlelerin, ''Amen'' ve ''Şalom'' gibi dinsel ifadelerle sonlandırıldığını belirtti.

     Antik bir sinagog yazıtında bu ifadelere, İsrail'in Yafa kentindeki bir sinagog dışında, daha önce rastlanılmadığına işaret eden Çevik, sinagogda bulunan bir diğer yazıtta ise, ''Barış İsrail'in üzerine olsun'' ifadesinin bulunduğunu belirterek, levhanın adak yazıtlarıyla benzeştiğini ve bulunduğu yapının ise 4-5. yüzyıllardan kaldığını gösterdiğini anlattı.

     Bu kalıntılarla Likya Bölgesi'nde ilk kez Yahudi varlığına ilişkin mimari ve ikonografik kanıtların ele geçirildiğini vurgulayan Çevik, Andriake Limanı'nda keşfedilen sinagogun Ostia ve Selanik gibi sahil sinagogu olduğunu belirterek, sinagogun hem limandaki küçük Yahudi topluluğuna, hem de limana ticaret için gelen Musevilerin kullanmasına yönelik yapıldığını anlattı.

     Hıristiyanlık dininin baskın olduğu 4. ve 5. yüzyıllarda bir Yahudi tapınağının varlığının ''enteresan'' olduğunu ifade eden Çevik, Andriake Limanı'nın Akdeniz'in en önemli ticari noktalarında bulunması sebebiyle Yahudi halkının burada bulunmuş olmasının şaşırtıcı olmadığını vurguladı.

     Çevik, ''Buranın sadece Andriake'de yaşayan küçük bir topluluğa değil, özellikle limana denizden gelen Yahudilere de hizmet etmek üzere yapılmış olduğunu sanıyoruz'' dedi.

     Tapınağın bulunmasıyla Yahudilerin bin 500 yıl önce Anadolu'nun Akdeniz kıyılarında yaşamış olduklarının kanıtlandığını ifade eden Prof. Dr. Çevik, ''Yeni buluntularla Anadolu'nun ve bölgenin kültürel çeşitliliği her geçen dönem artıyor'' diye konuştu.

     Tapınağın ortaya çıkarılmasından sonra uluslararası alanda büyük ses getirdiğini de belirten Çevik, ABD ve İsrail başta olmak üzere, birçok ülkenin ünlü üniversitelerinden buluntuyla ilgili bilimsel yazı talepleri geldiğini kaydetti.
    
     -LEVHA ANTALYA MÜZESİ'NDE SERGİLENMEYE BAŞLADI-
    
     Antalya Müzesi Müdür Vekili Mustafa Demirel de kazılarda bulunan Menorah Levhası'nın Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başlandığını bildirdi.

     İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan tanıtım yazısında levhanın bulunduğu bölge ve yazıt hakkında bilgiler verildiğini ifade eden Demirel, ''Noel Baba'nın kemiklerinin yanında Musevilere ait önemli bir buluntunun daha müzede yer alması, Anadolu'nun gerçek mozaiğini ortaya koyuyor. Bu yıldan itibaren bu önemli kalıntıları izlemek ve gezmek için ziyaretçilerin yoğun ilgi göstereceğini düşünüyoruz'' dedi.

     Demirel, kalıntıların ortaya çıkarılmasından sonra İsrailli tarihçi ve gazetecilerden oluşan bir heyetin de ilçeye gelerek incelemelerde bulunduğunu hatırlattı.

Bu haber 2048 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

KÖYLERİMİZDEN HABER

Kaş'a giderken Kaza...

Kaş'a giderken Kaza... Antalya'nın Kaş İlçesi Palamut Köyü'nde oturan Sami Karagül, yakını 35 yaşındaki Yusuf Karagül ve 36 yaşınd...

Cenneti korumak için

Cenneti korumak için WWF Türkiye'nin yürüttüğü Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Deniz Yönetim Planı ve Uygulaması projesi tamaml...
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle