Gelemiş'te çiftçilere ekili arazilerine biçerdöver sokamayacakları tebliğ edildi. Ntvmsnbc'ye konuşan Pataralı çiftçi Hasan Gökdağ, 'Tapulu arazimize giremiyoruz. Çok sıkıntıdayız' derken; Adem Şaşıoğlu, 'Tarlamızın ürün bedelini versinler, ekmeyelim' dedi.
'Tapulu arazimize giremiyoruz'
Gelemiş'te çiftçilere ekili arazilerine biçerdöver sokamayacakları tebliğ edildi. Ntvmsnbc'ye konuşan Pataralı çiftçi Hasan Gökdağ, 'Tapulu arazimize giremiyoruz. Çok sıkıntıdayız' derken; Adem Şaşıoğlu, 'Tarlamızın ürün bedelini versinler, ekmeyelim' dedi.
Gelemiş'te köy sınırları içinde yer alan Patara Ören Yeri Kazı Başkanlığı tarafından köylülere, ekili arazilerine biçerdöver sokamayacakları tebliğ edildi. Teligatın dayanağı, bölgenin sit alanı olması olarak ifade edildi. Kazı Başkanlığı, bu tebligatı Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1990 tarihli "bölgedeki arazilerde makinalı tarım yapılamaz" yönündeki bir kararına dayandırdı.
Pataralı köylüler, bu tebligat üzerine kaymakamlığa, parti teşkilatlarına ve ilgili kamu yetkililerine başvurarak, ürünü tarlada bırakmak istemediklerini, hasadı gerçekleştirmek istediklerini bildirdiler. Bunun üzerine kendilerine hasadı gerçekleştirebilecekleri sözlü olarak iletildi.
Tarlasına biçerdöver getiren köylülerin karşısına beraberinde müze bekçileriyle birlikte Kazı Komiseri çıktı. Ellerindeki önceden hazırlanmış taahhütnameleri imzalamaları istendi. Çiftçiler, "Bundan sonra arazimde makinalı tarım yapmayacağımı taahhüt ediyorum" yazılı belgeleri imzaladıktan sonra ekinlerini hasat edebildiler.
Ntvmsnbc'ye konuşan Pataralı çiftçi Adem Şaşıoğlu, "Kazı komiseri devlet adına, bize tutanak imzalattı. Artık tarlalarımıza biçerdöver sokamayacak, tarlalarımızı süremeyeceğiz. Herkes imza verdi. 1980'den beri biçerdöver ile biçiyoruz. 'Tapu, devletin namusudur' diyorlar. Anıtlar Kurulu karar almış, sit alanı içinde tarım yapılamaz diye karar vermişler, ama nasıl yapılacağını belirtmemişler. Tarlamızın ürün bedelini versinler, ekmeyelim" değerlendirmesinde bulundu.
Hasan Gökdağ ise "Çiftçiyiz. Tapulu arazimize giremiyoruz. Çok sıkıntıdayız" dedi.
BAKAN 'ORAKLA BİÇİN' DEMİŞ
Turizmin yanında, ana gelir kaynağı tarım olan Pataralılar şimdi önümüzdeki yıllarda neler yapabileceklerini düşünmeye başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a bölgeyi ziyareti sırasında dertlerini anlatan köylülerin Bakan'dan aldığı cevap "orakla biçmek zorundasınız" oldu. Şimdi Pataralılar, tapulu arazilerini değerlendirmek için ya öküz ve kara sabanla ekim yapıp, orakla hasat gerçekleştirecek ya da devletin konuya başka bir çözüm bulmasını bekleyecek. Çözüm alternatifleri arasında bölgede sit alanına giren arazilerin tamamının istimlak edilmesi de var.
Bu haber 1641 defa okunmu?tur.