Tarihî yapılara zarar verilebileceği gerekçesiyle Gelemiş köyünün yerlileri, ekinini biçemiyor.
Köylünün ürünü antik kentteki kazılara takıldı
Tarihî yapılara zarar verilebileceği gerekçesiyle Gelemiş köyünün yerlileri, ekinini biçemiyor. Bölgede yürütülen kazı çalışmalarının başkanı Prof. Dr. Havva Işık böyle antik yerlerde tarım yapılamayacağını savunurken, köylüler de tarım yapamamaktan şikâyetçi. Çiftçi Ali Şaşıoğlu, "85 yaşındayım ve böyle bir şey görmedim." diyor.
Gelemiş köyündeki Patara Antik Kenti'ndeki çalışmalar köylü ile kazı ekibini karşı karşıya getirdi. Tarlası antik kent içinde kalan köylünün ekinini biçmesine izin verilmedi. Gerekçe olarak, biçme işleminin tarihi yapıya zarar vereceği gösterildi. Patara Antik Kenti, dünyanın ilk demokratik meclisini barındırdığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Likya Birliği Meclis Binası'nın gün yüzüne çıkarılması için proje hazırlandı. Tarihi yapı TBMM desteğiyle restore edildikten sonra açılışın dünya parlamentolarının başkanlarının Antalya'ya davet edilerek yapılması planlandı. Likya Birliği Meclis Binası, mayıs ayında TBMM'den Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Bu kez Gelemiş köylüleri antik kent içinde atalarından kalan tarlaları biçememekten yakındı.
Tarihi yapılara zarar vereceği gerekçesiyle biçerdöver kullanmalarına izin verilmediğini belirten köylüler, bu durumda arazilerinin kamulaştırılarak bedelinin kendilerine ödenmesini istedi. Köylerinde 300 dönümden fazla ekin tarlası bulunduğunu belirten Gelemiş Muhtarı Arif Otlu, "Geçen yıl, kaymakamımız soruna el atarak ekinleri biçtirmişti. Bu yıl sorun çözülemez hale geldi. Ben konu ile alakalı gerekli yerlere müracaatımı yaptım ve köylümün arkasındayım." dedi. Çiftçi Ali Şaşıoğlu, tepkisini, "85 yaşındayım ve böyle bir şey görmedim. Biçerdöverin ağırlığı 10 ton olduğu için 'toprağın altındaki kazıya zarar verir' diyorlar ama kendileri bizim ekin tarlamızın bitişiğindeki araziye dozerlerle otopark yapıyorlar. Ayrıca otoparka döşemek için 20 tonluk kamyonlar ile parke taşı getiriyorlar. Bu nasıl bir adalet diye soruyorum?" cümleleriyle anlattı.
Kazı başkanı Prof. Dr. Havva Işık ise Antalya Koruma Kurulu'nun 1989 yılında antik kentlerde makineli tarım yapılmasını yasaklayan bir karar aldığını hatırlatırken, Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, "Patara'daki problemden haberimiz var. Çözmeye ve bir ortak nokta bulmaya çalışıyoruz. İnşallah çözülür. Daha fazla detaya girmek istemiyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Bu haber 2093 defa okunmu?tur.