Kaş ilçesindeki Helenistik mabet kazılarına turizm sezonunun başlaması nedeniyle ara verildi.
Kazı başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada, mart ayında başlatılan çalışmalarda 18 metre uzunluğunda, 13 metre genişliğindeki yapının 3,5 metre derinliğe kadar kazıldığını söyledi.
Yapının Geç Helenistik Dönem'e ait iki bölümlü bir tapınak olduğunun tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Işık, Doğu Roma Dönemi'nde MS 5. yüzyılda yeniden kullanıma açıldığının ve mezarlık olarak kullanıldığının sanıldığını ifade etti.
6. yüzyılda konut olarak kullanıldığı tahmin edilen yapının yanında yağhane ortaya çıkarıldığını, buranın da koruma altına alındığını söyleyen Işık, ''Turizm sezonunun başlaması nedeniyle kazılara ara verdik. Amacımız eylül veya ekim ayından sonra, turizm mevsiminin bitmesinin ardından yapının çevresini açmak. Böylece sadece Kaş'ın değil aynı zamanda Likya'nın çok özgün, çok özel yapısını tümüyle açığa çıkarmayı amaçlıyoruz'' dedi.
Nisan ayının başlarında yapılan kazılarda, yaşları henüz belirlenemeyen, 6. yüzyılda gömüldüğü kaydedilen 4 çocuğa ait iskeletler bulunmuştu. Mezarlardan birinde 3 çocuğun bir arada gömüldüğü, iskeletlerden birinin boynunda madalyon olduğu görülmüştü. Başka bir çocuğun gömüldüğü mezarda, iskeletin yanında küpe bulunmuştu.
Bu haber 1487 defa okunmu?tur.