Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

Tarım Arazilerine

Tarım Arazilerine "2B" Kıskacı

Tarih 29 Mart 2012, 04:00 Editör Özer YILMAZ

Kalkan 2B arazilerin yoğun beklenti yarattığı beldelerden biri


Tarım Arazilerine ‘2B’ Kıskacı

Komisyonda kabul edilerek meclise gönderilen 2B tasarısına tarım arazilerinin de eklenmesi akılları karıştırdı. Rantı yüksek bölgelerde tarım yapan üreticiler ipotek ve kredi kıskacında ‘rayiç bedel’ endişesi yaşarken, fırsattan yararlanmak isteyen spekülatörlerinin Antalya ve ilçelerinde arazi avına çıkdığı belirtiliyor.

2B arazilerin satışından önemli ölçüde gelir elde etmeyi hedefleyen hükümet, yaklaşık 470 bin hektarlık arazi satışından 26 milyar TL’lik gelir bekliyor. Ancak komisyondan geçen tasarıya tarım alanlarının da eklenmesi akılları karıştırdı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B tartışmalarına değindiği açıklamasında tasarıya tarım alanlarını da soktuklarını belirterek, “Ticari alan dışındaki tarım arazilerini de çiftçilerimize satarak ölçek büyütmelerine imkan sağlayacağız” dedi.

‘ÖNCELİK TARIMSAL ALANLARI KORUMAK DEĞİL, KAYNAK YARATMAK’

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, Antalya’da üzerinde tarım yapılan 2B arazilerin rayiç bedel üzerinden çiftçilere satılmasının sıkıntılı olduğunu belirtti. Antalya ’nın ‘rantabl’ bölgelerinde bulunan tarımsal nitelikli 2B arazilerini çiftçilerin almasının olanaksız olduğunu kaydeden Tuncer, çiftçilerin büyük çoğunluğunun yüksek meblağlara ulaşan rayiç bedeli ödeyecek gücünün olmadığını söyledi. Bu alanların tarımsal niteliğinin mutlaka korunması gerektiğinin altını çizen Tuncer, Antalya dışından gelen arazi spekületörlerinin bölgede çok sayıda tarımsal nitelikli 2B arazisini satın almak için harekete geçtiği yönünde duyumlar aldıklarını dile getirdi. Tasarının bu haliyle geçmesi durumunda Antalya’daki 2B tarım arazilerinin niteliğinin değişeceği tehlikesine dikkat çeken Tuncer, tarım arazilerinin niteliğinin korunacağına dair güvence alındıktan sonra satışının yapılması gerektiğini dile getirdi. Hükümetin 2B konusundaki önceliğinin tarımsal nitelikli alanları korumak olmadığını savunan Tuncer, satışlardan elde edilecek yüksek gelirle hazineye kaynak aktararak cari açığı kapatmak amacının güdüldüğünü öne sürdü.

‘TARIM ARAZİLERİNİN İŞGALİ ÖZENDİRİLECEK’

Ormancılık konusunda önemli çalışmaları bulunan Orman Yüksek Mühendisi Doç Dr. Yücel Çağlar ise tasarıyla ağırlıklı olarak 2B, kısmen de hazineye ait tarım arazilerinin satışının düzenlendiğini savundu. Çağlar, “orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ile yeni orman alanlarının oluşturulması işlemleri ise geçiştirilmektedir. Öte yandan, Anayasanın 169 ve 170. maddeleri ile Anayasa Mahkemesi’nin benzer uygulamaları iptal eden kararlarına da aykırı olan bu düzenlemeler, ‘devlet ormanı’ sayılan yerler ile tarımsal amaçlarla kullanılan ve kullanılabilecek hazine arazilerinin işgal edilmesini özendirecektir” görüşünü savundu.

300 BİN HEKTAR ARAZİ NE OLACAK

Tasarıyla yapılmak istenen düzenlemeler ile bu düzenlemelerin yol açabileceği olumsuzlukları da sıralayan Çağlar, 2B arazilerinin kamu yararı gözetmeksizin rastgele satılabileceğini ve orman sayılan yerlerin de yerleşime açılabileceğini öne sürdü. Tasarıya göre hazineye ait tarım arazilerinin de kiracılarına satılabileceğinin altını çizen Çağlar, “Saptamalara göre; 470 bin hektar 2B arazisinin yalnızca yüzde 4,7’si yapılaşmış, yüzde 33,2’si de tarımsal amaçlarla kullanılmaktadır. Başka bir söyleyişle; 300 bin hektar arazi herhangi bir amaçla kullanılmamaktadır. Siyasal iktidarın temel amacı bu arazileri satmaktır” diye konuştu.

İPOTEK VE KREDİ ARASINA SIKIŞAN ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ

Antalya’nın en çok 2B arazisine sahip ilçesi olan Kaş’ta da gözler meclisten çıkacak olan yasada. Ancak rayiç bedel tartışması burada da kendini gösteriyor. İçinde meyve ağaçları bulunan 15 dönüm 2B arazisine sahip olan Kaş Dereköylü Ali Rıza Acar, rayiç bedelin ne olacağı konusunda endişeli olduğunu söylüyor. Dereköy’de yaklaşık bin 700 dönüm 2B arazisi bulunduğunun altını çizen Acar, “buradaki arazilerin dönümü yaklaşık 20 bin liradan satılıyor. 100 dönüm 2B arazisi olan da 70 dönüm olan da var. Rayiç bedel olarak dönümü 5 bin liradan fazla olursa bizim alacak gücümüz olmaz. Ben de kredi çekip almayı düşünüyorum” diye konuştu.

DEVLET KAÇAK YAPILAŞMAYA GÖZ YUMDU

Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı yazar Orhan Özkaya da 2B kapsamındaki arazilerin devletin yasadışı ve kaçak yapılaşmaya göz yumduğu alanlar olduğunu savundu. Tasarıya göre 2A ve 2B alanlarının, ‘’Bilim ve fen bakımından bir daha ormana dönüştürülmesi mümkün olmayan yer’’ ifadesiyle ormanların gözden çıkarılacak varlıklar olarak ele alındığını söyleyen Özkaya, “her alan ormana dönüştürülebilir” dedi.

‘KIYI KENTLERİNDE YAĞMA YAŞANABİLİR’

Türkiye’nin orman alanlarının yaklaşık yüzde 20’sinin 2B statüsünde olduğu bilgisini veren Özkaya, bu oranın ülke coğrafyasının beşte birini kapsadığını belirtti. Üzerinde kaçak yapılaşma olan alanların tahminen 20-22 bin hektar civarında olduğunu kaydeden Özkaya, geri kalan alanların tarım arazisi ve kırsal alan olduğunu dile getirdi. Tarım alanı olarak kullanılan arazilerin rayiç değeri üzerinden köylü ve çiftçinin almasının mümkün olmadığını kaydeden Özkaya, buna gerekçe olarak da köylülerin arazilerinin kredi borçları nedeniyle ipotekli ya da hacizli olduğunu söyledi. Tasarının yasalaşması durumunda KKTC’nin 1,5 katı büyüklüğünde arazinin 2B kapsamında orman dışına çıkartılacağını söyleyen Özkaya, özellikle kıyı kentlerinde yağma yaşanabileceği uyarısında bulundu.

RAKAMLARLA 2B

Türkiye’de en çok 2-B arazisi 45 bin 548 hektar ile Antalya’da bulunurken, Antalya’yı 39 bin 287 hektar ile Mersin, 34 bin 887 hektar ile Balıkesir, 31 bin 706 hektar ile Ankara gibi iller izliyor. İstanbul’da ise 18 bin 233 hektar 2B arazisi bulunurken; Mardin, Şırnak, Hakkâri, Van, Ağrı, Erzurum, Iğdır, Kars, Ardahan’da bu kapsamda arazi bulunmuyor. En az 2B arazisi ise 2 hektar ile Muş’ta.

SERA DA VAR FINDIK BAHÇESİ DE

Türkiye genelinde 7 bin hektarı köylerde, 8 bin 500 hektarı beldelerde, 6 bin 600 hektarı ise ilçelerde olmak üzere yerleşim yerlerindeki toplam 2B arazisi 22 bin 200 hektar olarak belirlenirken, 2 bin 300 hektarda seracılık yapılırken; 8 bin hektarda narenciye, 111 bin hektar da zeytin, fındık ve bağ bahçe üretimi gerçekleştiriliyor. 35 bin hektarlık alanı otlak ve yaylak-kışlak olarak kullanılan 2B arazilerinin toplamı ise 473 bin 422 hektar olduğu belirtiliyor.

FOTOĞRAFLAR:


Kalkan 2B arazilerin yoğun beklenti yarattığı beldelerden biri


Kaş, Antalya'nın en fazla 2b arazisine sahip ilçesi olarak biliniyor


Orhan Özkaya


Vahap Tuncer


Yücel Çağlar

haber; Yusuf Yavuz-Kaş



Bu haber 2712 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

KALKAN HABERLERİ

Kalkan Karayoluna Kaya Düştü

Kalkan Karayoluna Kaya Düştü Kalkan-Fethiye D400 Karayoluna Lavanta Evleri kısmından kaya parçası düştü. Sabah 09.45 sıralarında meydana gelen k...

Kalkan'da Bağlama Öğreniyorlar

Kalkan'da Bağlama Öğreniyorlar Kalkan Beldesi, Çavdır ve Sarıbelen köylerinde bağlama kursu açıldı. Kurslara aralarında mimar, öğretmen, ev kadını...
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle