Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

Patara'daki Villa Krizi Bern'e Taşındı

Patara'daki Villa Krizi Bern'e Taşındı

Tarih 15 Mart 2012, 20:26 Editör Özer YILMAZ

Patara antik kentinde korunan alanda yapımına başlanan villalar uluslar arası krize neden olmak üzere.


Patara’daki villa krizi Bern’e taşındı

Patara antik kentinde korunan alanda yapımına başlanan villalar uluslar arası krize neden olmak üzere.

1998 yılından bu yana Patara’daki biyo-çeşitliliğin korunması için uluslararası kampanyalar yürüten Akdeniz Deniz Kaplumbağalarını Koruma Birliği (MEDASSET), Türk yetkililerle yaptığı temaslardan sonuç alamayınca, hazırlanan ‘koruma imar planı’ kapsamında bölgede yapımına izin verilen 400 ila 750 yeni ikinci konutu Bern Konvensiyonuna taşıdı.

KOPPERATİFLERİN ÖNÜ AÇILDI, 750 VİLLA GELİYOR

Türkiye’nin 1984 yılında imzaladığı Bern Konvensiyonu Daimi Komisyonu’na (Bern Sözleşmesi) bir öneri dosyası sunan MEDASSET Başkanı Lily Venizelos, 1996-2001 yılları arasında açılan dosya ile Bern Konvensiyonu kapsamında gündeme alınan Patara’nın tehdit altında olduğuna dikkati çekti. MEDASSET’in Patara’nın biyo-çeşitliliği ve ‘biricik’ değerdeki mirasının korunması amacıyla 1988 yılından beri ‘Patara’yı Koru’ adıyla uluslararası çerçevede etkinliklerini sürdürdüğü bilgisine yer veren Venizelos, 2010 Aralık ayında, Türk yetkili kurumlarınca verilen izin doğrultusunda, Patara 3. Derece Arkeolojik Sit alanındaki kooperatiflere 400 ila 750 yeni villa inşa edebilmenin önünün açılmış olduğunu öğrendiklerini belirterek, “Bu durum, Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) içinde yer alan Patara’nın sadece arkeolojik değerlerini değil, aynı zamanda kumsala gelen deniz kaplumbağalarının yumurtlama yuvalarını da tehlike altına sokacaktır. Söz konusu yazlık villalara yerleşecek yüzlerce turistin yanı sıra, konutlar ve kumsal arasında açılacak yollar sahili de olumsuz etkileyecek, gürültü ve ışık kirliliğinin artmasına neden olacaktır” dedi.

‘TÜRK YETKİLİLER TAŞIMA KAPASİTESİNDEN SÖZ ETMİYOR’

Bölgedeki inşaat faaliyetinin, ‘Özlenen Deniz Yapı Kooperatifi’ tarafından başlatıldığı bilgisini veren Venizelos, MEDASSET’in konuyu Türk yetkili kurumlarının ilgisine sunduğunu ancak aldıklarını yanıtta, korunan bölge için ne bir ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’nden ne de ‘taşıma kapasitesi’ çalışmasından söz edilmediğinin altını çizdi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Antalya Mimarlar Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği gibi sivil toplum örgütleriyle diğer ilgililerin gelişmeye tepki gösterdiklerini anımsatan Venizelos, 2008 yılında onanan projeye karşı dava açılması girişimlerinin de başladığını belirtti.

KORUNAN ALANLAR KONUT İÇİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLİYOR

2011 yazında Türkiye’deki koruma bölgeleriyle ilgili kökten bir değişiklik yapıldığını vurgulayan Venizelos, ÖÇK kurumunun lağvedilerek tüm yetki ve idaresinin yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildiğini kaydetti. 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle yapılan bu değişikliğin, karar verme yetki ve süreçlerini yeniden yapılandırmakta ve koruma altındaki alanların sınırları, statüleri ve koruma planlarının bayındırlık, kalkınma veya yapı-konut geliştirme projeleri adına yeniden değerlendirilmesini öngördüğünü savundu.

BERN’DE DAİMİ KOMİSYONA PATARA RAPORU SUNACAKLAR

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) ve Türlerin Hayatta Kalma Komisyonu (SSC) üyesi olan Venizelos, özellikle 1991’den bu yana Patara dâhil, Türkiye’deki deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı kumsallara yönelik birçok konuyu gündemine almış olan Bern Konvensiyonu kapsamında, acil olarak harekete geçilmesi talebinde bulundu. Venizelos, bu amaçla önümüzdeki günlerde yapılacak olan Bern Konvensiyonu Daimi Komisyon Toplantısı’na sunmak üzere Patara’daki gelişmelerle ilgili kapsamlı bir rapor hazırladıklarını da sözlerine ekledi.

BERN SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Kısaca Bern Sözleşmesi olarak adlandırılan Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi, Avrupa Konseyi bünyesinde çalışmalarını yürütüyor. Sözleşmeye imza koyan ülkeler, sözleşme metni kapsamındaki korumaya yönelik sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlü. Türkiye, Bakanlar Kurulu kararıyla 1984 yılında sözleşmeyi imzalayan ülkeler arasındaki yerini aldı. Sözleşmeye imza koyan ülkelerin, yabani fauna ve floranın korunmasının, hükümetlerin ulusal amaçları ve programlarında dikkate almasının yanı sıra göçmen türlerin korunması için uluslar arası işbirliğinin gerekliliğini yerine getirmesi gerekiyor.


Kooperatif inşaatlarının kalıntıları antik yerleşimi beton mezarlığına çevirmiş


Ova beldesi sınırındaki öçk alanında inşatına başlanan 27 villa Patara kumsalına hakim tepede bulunuyor


Patara kumsalına hakim yamaca yapılan villaların inşaatı sürüyor





haber: Yusuf Yavuz / Kaş


Bu haber 2327 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

KÖYLERİMİZDEN HABER

Kaş'a giderken Kaza...

Kaş'a giderken Kaza... Antalya'nın Kaş İlçesi Palamut Köyü'nde oturan Sami Karagül, yakını 35 yaşındaki Yusuf Karagül ve 36 yaşınd...

Cenneti korumak için

Cenneti korumak için WWF Türkiye'nin yürüttüğü Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Deniz Yönetim Planı ve Uygulaması projesi tamaml...
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle