Halk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu |
Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğünde görevli Folklor Araştırmacısı Öznur Tanal, 20 yıl öncesine kadar Kaş ilçesinin Yeşilbarak köyünde her evde kilim dokunduğunu kaydeden Tanal, köyde ekonomik gerekçelerle hayvancılık terk edildikten sonra yok olmaya yüz tuttuğunu vurguladı.
Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılağaç Turizm bölgesindeki Selge Beach Hotel'de düzenlenen 5. Halk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu'nda bildiri sunan Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğünde görevli Folklor Araştırmacısı Öznur Tanal, "Antalya'nın Solan Renklerinden Biri: Barak Kilimleri" konulu bildiri sundu.
Kaş ilçesindeki Yeşilbarak köyünün tarihi geçmişinin Horosan'dan göçen Barak Türkmenleri'ne kadar uzandığını ifade eden Tanal, bu köyü diğer köylerden ayıran en büyük uğraşın Barak kilimleri olduğunu söyledi. 20 yıl öncesine kadar köyde her evde kilim dokunduğunu kaydeden Tanal, köyde ekonomik gerekçelerle hayvancılık terk edildikten sonra yok olmaya yüz tuttuğunu vurguladı. Tanal, bugün köyde, zaman zaman dokunan dört tezgahın kaldığını ve eşsiz kilimlerin yok olmak üzere olduğunu bildirdi.
Köyde bir kooperatif kurulması halinde üretimin yeniden başlayabileceğine işaret eden Öznur Tanal, bildirisinde şu ifadelere yer verdi:
"Hepimiz bilmeliyiz ki; Anadolu'nun sürmeli koyunlarından başka hiçbir varlıktan bunca büyülü kilim, yazgı (dokuma) olmaz, olsa da sevdayı anlatmaz, anlatamaz. Antalya'da, Bayburt'ta, Ödemiş'te, Harput'ta renkler bir bir solarken, Anadolu'nun bir kültür mozaiği niteliğinden söz etmek olanaksızlaşmaktadır. Yapılması gereken Anadolu'nun bütün renklerinin solmasını hüzünle izlemek değil, bu çöküşe bir son verecek adımlar atmak, sahip çıkıp çoğaltmaktır. Bu başta devlet olmak üzere bütün insanlarımızın ortak görevidir. " Bu haber 3996 defa okunmu?tur.