TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesindeki Patara Antik Kenti'nde kazılar sonucu ortaya çıkan ve dünyanın ilk demokratik meclis binası olduğu belirtilen Likya Birliği Dönemine ait meclis binasını, dünya parlamento başkanlarını davet ederek açılış yapacaklarını bildirdi.
Patara Antik Kenti'ni parlamento başkanları açacak
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesindeki Patara Antik Kenti'nde kazılar sonucu ortaya çıkan ve dünyanın ilk demokratik meclis binası olduğu belirtilen Likya Birliği Dönemine ait meclis binasını, dünya parlamento başkanlarını davet ederek açılış yapacaklarını bildirdi. Şahin, Patara Antik Kenti'nde bulunan ve restorasyon çalışmaları süren Likya Birliği Meclis Binası'nda incelemelerde bulunarak, Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva Işık İşkan'dan bilgi aldı. Antik Kenti gezen Şahin'e, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Yamaç, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve diğer yetkililer de eşlik etti. TBMM Başkanı Şahin, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bilim insanlarının ifadeleri ve verilere göre, Patara bölgesindeki tarihi kalıntıların, dünyanın ilk demokratik meclis binası olduğunun ortaya çıktığını, antik bölgenin şehir devletlerden kurulu Likya Birliğine bağlı demokratik usulle çalışan bir parlamento olduğunu kaydetti. İlk meclis binasında uzun süredir çalışıldığını belirten Şahin, kendisinden önceki TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Anadolu'nun uygarlıkların beşiği olduğunu bütün dünyaya göstermek için bu binaya sahip çıktığını ve kaynak aktardığını hatırlattı. TBMM Başkanı olduktan sonra, kendisinin de bu projeyi devam ettirdiğini belirten Şahin, şöyle konuştu: "Restorasyon işini üstlenen firma, nisan ayının ortalarına kadar çalışmalarını tamamlamayı vadediyor. Ben de çalışmaların hangi noktada olduğunu yerinde gözlemlemek için buraya geldim. Havva Hocam başından bu yana çalışmaları yakinen takip ediyor. Her şeyini izliyor, her taşı yerine koymak için bilim insanı olarak, yardımcısı arkadaşlarla birlikte elinden gelen gayreti gösteriyor. Burası bittiğinde dünya parlamento başkanlarını buraya davet etmeyi planlıyoruz. Ancak nisan ayı TBMM'nin de açıldığı aydır. Burayı hangi ayda, hangi tarihte açacağımız konusunu henüz belirlemedik. Meclisimizin açılması ve açıldığı günün kutlanması bizim için son derece önemlidir, bunu gölgelemek de istemeyiz açıkçası. Dünya parlamento başkanlarını buraya davet etmek suretiyle burayı açmayı planlıyoruz ve bunu da önemsiyoruz."
İNSANLIĞA HATIRLATMA SORUMLULUĞU Şahin, Anadolu'nun medeniyetlerin yaşadığı bir coğrafya olarak insanlığa hatırlatılması gibi bir sorumlulukları olduğunu ifade ederek, milattan önce 2. yüzyılın sonlarından kalan demokratik meclis binasına da bu nedenle önem verdiklerini vurguladı. Önceki gelişine göre alandaki takım çalışmalarda gelişmeler ve ilerlemeler gördüğünü anlatan Şahin, "İnşallah vadedildiği gibi nisan ayının ortalarına yetişir" dedi. Mehmet Ali Şahin, TBMM olarak hem geçmişe sahip çıktıklarını hem de en eski demokratik parlamento binası olarak bilinen mekana sahip çıktıklarını belirterek, bunun da Meclis olarak görevleri olduğunu ifade etti. Açıklama yaptığı bölümün Likya Birliği Parlamento Başkanının makamı olduğu olduğunun hatırlatılması üzerine de Şahin, şöyle konuştu: "Ne kadar geriye doğru gidersek gidelim, insanların yönetim sorunu hep gündemde olmuştur. Nasıl yönetileceğiz? Nasıl barış içerisinde, fertleri de düşünerek nasıl sistem kuracağız? Bu hep gündemde olmuştur. Burada Likya Birliği'nde yaşayan Likyalıları temsilen, seçilmiş olan parlamenterlerin görev yaptığı bir yer burası. Dolayısıyla temsili bir demokrasi uygulanmış. Likya Birliği'nde yaşayan bireyler burada parlamentolar oluşturmuşlar. İnsanlık tarihinin şu anda tespit edilen bilimsel verilere göre en eski parlamentosunda, 91'inci yılına girmiş TBMM'nin başkanı olarak bulunmak, tabi insanı farklı duygular içine itebiliyor ama burayı bir açalım, açma noktasına gelelim dünyanın belli başlı ülkelerinin meclis başkanlarını buraya davet ederek, bunu açmanın hem Türkiye için, hem milletimiz için, hem de Anadolu coğrafyası için önemli bir misyon ortaya çıkaracağını düşünüyorum. Türkiye'nin tanıtımı açısından da önemli olacaktır diye değerlendiriyorum. Doğrusu buna önem veriyoruz. Zaman zaman dünya parlamento başkanları bir araya geliyor. O toplantılara katılan meclis başkanlarını davet ederek, burada böyle bir toplantıyı yapmanın çok anlamlı olacağını düşünüyorum." TBMM'nin Erzurum ve Sivas kongrelerinin yapıldığı binaların restorasyonunu üstlendiğinin hatırlatılması üzerine de Şahin, TBMM'nin bütçe imkanları doğrultusunda, özellikle Meclisin açılmasına giden yolda önemli köşe taşları olan Erzurum ve Sivas kongre binalarının restorasyonlarını üstlendiğini, ilgili protokollerin de imzalandığını kaydetti.
********FARKIN NE****************28 ŞUBAT EFSANESİBENİM ATAMAŞK TESADÜFMÜ? ŞİDDET NEYİN GERÇEĞİ?Sistem ve KadınDemokrat HegamonyaHASAN ERKEK; MUSTAFA KEMAL'İN ASKERİ BİR TEK BENMİYİM?AFERİN BİZE...Bir hayat kadını sevilir mi?"SAİM'İN YÜZ KIZARTICI BİR HALİ YOKTUR.."'Yeni Türkiye'nin gölgesi nasıl düşüyor?TABİATI KORUMA(MA) YASASIVUVUZELAYAŞASIN 23 NİSANKIRIK CAM TEORİSİ..EDİTÖR'E YASAK VE YILLIK İZİNMerhaba Sevgili Hanımlar"yine de şahlanıyor aman"Gelin Helalleşelim...KALKAN NEREYE GİDİYOR?SUÇ BİLİM VE FEN İNSANLARINDA DEĞİLMİŞSÖYLEYEME DİK LERİMİZ...DÖRT MASKELİ KORKAK...NİTROX...SİZ HİÇ YURT DIŞINDA YAŞAYAN OLDUNUZ MU? (1)HOŞ BAHARLAR...HAKÇA GÜNDEM...BATILI DEMOKRASİLER NEREYE?BİR TURİZİMCİ GÖZÜYLE23 Şubat 201405 Mart 201327 Nisan 201215 Şubat 201231 Ocak 201227 Ocak 201221 Kasım 201105 Ekim 201125 Eylül 201120 Eylül 201111 Nisan 201122 Ocak 201127 Haziran 201027 Haziran 201027 Haziran 201027 Haziran 201027 Haziran 201016 Aralık 200909 Aralık 200931 Ekim 200926 Ekim 200923 Eylül 200923 Eylül 200923 Eylül 200923 Eylül 200923 Eylül 200923 Eylül 200923 Eylül 200922 Eylül 2009