Etnografya Müzesi'nin İlk Adımı Atıldı |
|
Kaş Kültürevinde 'Müzeye Doğru Bir Adım |
Kaş Kültürevinde 'Müzeye Doğru Bir Adım... Hedef Etnografya Müzesi' sloganı ile Kent Arşivi ve Etnografik Galeri açıldı.
Gelecekte bir etnografya müzesine dönüşebilmesi dileğiyle Kent Arşivi ve Etnoğrafik Galeri açılan Kaş Kültürevi'nin yöneticisi Dilek Diker, amaçlarının bölgeye ait yok olmakta olan tarihi ve kültürel değerleri korumak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarılabilmek olduğunu söyledi. Diker, ayrıca Kaş'a gelen ziyaretçilere ilçeyi tanıtmanın da hedeflendiğini dile getirdi.
Kaş'ın etnografya galerisini kurmak için, 10 kişilik bir ekibin çalıştığını belirten Dilek Diker, şu bilgileri verdi:
'10 kişiden oluşan bir halk komisyonu kurduk. Burada görev alan arkadaşlarımızın hepsi gönüllü çalıştılar. Çalışmalarımızı sadece ilçe merkezi ile sınırlandırmadık. Arkadaşlarımız tüm köyleri gezdiler ve köylülerin bağışladığı objeleri kayıt altına alarak toparladılar. Böylece ailelere ait eski eser, kitap, fotoğraf, belge, doküman, alet, edevat, el işleri, giysi, eski dokuma, mutfak ve ev eşyaları gibi objelerin sandıkta ya da dolap çekmecelerinde kalması yerine Kültür Evi'ne bağışlanmasını sağlayarak gün ışığına çıkarıp herkes tarafından görünebilmesini sağlamış oldular.'
Bu doğrultuda vatandaşlar tarafından verilen her eşyanın kimden alındığı, kime ait olduğu veya kim tarafından kullanıldığının yanında yazılı olarak sergileneceğini belirten Dilek Diker, ayrıca verilen eşya ve belgeye ilişkin tüm bilgilerle, veren kişinin imzalı dokümanının Kent Arşivi'nde tutulduğunu söyledi. Diker, 'Böylelikle atalara ait emanetlerin en iyi şekilde korunarak emin ellerde hak ettiği biçimde değer kazanacağına inanıyoruz' dedi.
Kaş Kültürevi'ndeki Etnografik Galeri için Doğantaş, Çamlıova, Sütleğen, Gökseki, İkizce, Yaylakılınçlı, Karadağ, Pınarbaşı, Çukurbağ, Sarıbelen, Çerçiler, Yeşilbarak, Dirgenler, Çamköy ve Gömbe köylerinden olmak üzere toplam 311 adet eşya toplandı ve sergilenmeye başlandı.
Bu haber 1899 defa okunmu?tur.