Likya Haber Gazetesi, Kalkan, Kaş Antalya Haberler
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

HABER ARA


Gelişmiş Arama

BU GÜNÜN MANŞETLERİ...

manşetler

SON DAKİKA HABERLERİ....

EKŞİ SÖZLÜK...






CANLI TV İZLE...

YAKINDA...

ÖZELLEŞTİRMELERE HAYIR!

ALEXA

Alexa Certified Traffic Ranking for www.likyahaber.net

SİTEYE GELENLER

free counters

ÇEVRİMİÇİ

PATARA'DA KRİZ

PATARA'DA KRİZ

Tarih 03 Ağustos 2010, 02:29 Editör Özer YILMAZ

Patara Plajı'nda ise başka bir önemli olaya tanıklık ettik.

PATARA'DA KRİZ


Mavi yolculuk izlenimleri


Sıcak hava bu yıl geç geldi ama tam geldi. Şehirlerde kalanlar, işine gücüne devam edenler sıcaklara karşı biçare. Ancak Ege’de Akdeniz’de tatil yapanların keyfine diyecek yok. Yeşil hafiyeniz, bu hafta Akdeniz’de mavi yolculuktaydı. Yazının günü geldi ancak ben dönemedim. Bu yüzden mavi yolculuktan bildiriyorum. Öncelikle şunu söylemekte fayda var. Bu yıl işletmeler gelen turist sayısından memnun. Her yer tıka basa dolu. Hal böyle olunca, insanlar denize, doğaya ne derece dikkat ediyor diye yine düştüm yollara.

Güçlükle bir mavi tur teknesinde yer buldum. Avrupa’yı kasıp kavuran küresel mali krizin etkisi geçmişe benziyor. Aylar öncesinden yabancı turistler yerleri doldurmuş. Güzergah Antalya Demre- Muğla Fethiye arası. Amaç yıllardır tartışma konusu olan yat ve teknelerin denizi kirletip kirletmediğini tespit etmek. Mavi yolculuğun keyfine diyecek yok ama araştırmalarım sonucunda öğrendiklerim içler acısı.

Günü birlik, mavi tur teknelerinde, diğer yat ve teknelerde en büyük sorun kirli sularını denize boşaltıp boşaltmadığı. Deniztemiz, TURMEPA ne kadar uğraşırsa uğraşsın tekneler sintine denilen kirli suları ve duş, tuvalet atıklarını denize atıyor. Bunu bizzat gözlerimle gördüm. Tekne açık suda seyir halindeyken atık suları denize boşaltıyor. Bulunduğum teknenin kaptanından öğrendiğim kadarıyla çoğu tekne böyle yapıyor. Atık suların denize boşaltılıp boşaltılmadığı ile ilgili defter, mavi kart uygulaması gibi önlemler var ise de gerekli takip yapılamadığından bu tedbirler yeterli olmuyor. Yabancı bayraklı teknelerde ise denetim yapılmadığından onların durumunu bilen yok.

Akdeniz demişken yeşil hafiyeden kaçmayan birkaç nokta daha var. Patara’ya gidenler bilir. Gitmeyenler için hatırlatmakta fayda var. Patara dünyaca ünlü bir plaj. Karetta Karetta’ların üreme noktası, kumu eşine az rastlanır türden… Ancak Patara aynı zamanda Kültür Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yeri. Bu nedenle Patara Plajı’nda denize girmek, güneşlenmek isteyenler girişteki ücret ödeme noktasına takılıyor. Plaj yolu müzeden geçtiği için kişi başı 5 TL ödemek zorundasınız. İlginç olan sadece bu değil. Plaja gitmek için müze giriş ücreti ödediğiniz yerin müze ve ören yeri bölümünde ‘çalışma nedeni ile kapalı’ yazıyor. Yani girmek yasak. İlginçlik bununla da bitmiyor. Ortalıkta gişe görevlisinin dışında hiç kimse olmadığından dileyen istediği yeri dolaşıyor. Kimi restorasyon yapılan kayaların üzerine oturuyor, kimi ise amfi tiyatroda hatıra fotoğrafı çektiriyor. Müzeleri özelleştirmek için kolları sıvayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na duyurulur.

Patara Plajı’nda ise başka bir önemli olaya tanıklık ettik. Astımı olan bir yabancı turist kadın suda fenalaştı. Kadını kulübesinde minderlerin üzerinde yatan cankurtarandan önce vatandaşlar kurtardı. Kadın sudan çıktığında krize girdi. Ancak ortada ne bir doktor ne bir sağlık görevlisi vardı. Ambulans 40 km uzaklıktaki Kaş’tan geldi. Kadın 45 dakika boyunca meraklı insanların arasında kriz nöbetleri geçirdi.

Fethiye Ölüdeniz için de hafiyeniz şu uyarıyı yapıyor: Sakın denizden yüzerek Ölüdeniz Milli Parkı’na çıkmayın. Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı bu yere 6 TL ödenen gişeden değil de denizden girerseniz dört güvenlik yanınızda belirir. Ya o anda üzerinizde olmayan parayı ödemeyi ya da geldiğiniz gibi geri gitmeyi tercih etmeniz gerekiyor. Üstelik bu uyarı ya seve seve ya da zorla şeklinde gerçekleşiyor. Kıyı kanunu, insan hakları mevzularına ise hiç girmenizi önermem zira “Amirim böyle emretti” cevabından başka bir yanıt alamazsınız.
Bir hatırlatma da Ölüdeniz Milli Parkı’ndaki revir için…Yolunuz revire düşerse sanmayın ki orada bir doktor veya sağlık personeli bulacaksınız. Hemen yandaki kafeyi işleten kadın derdinize derman olacaktır.
Kelebekler Vadisi günübirlik tekne turlarının istilasına uğramış durumda. Tekneler kumsala kadar yanaşıyor. Denize girecek bir yer neredeyse kalmıyor. En iyisi mangal dumanları tüten günü birlik tekneler gittikten sonra Kelebekler Vadisi’ne gitmek. Bir hatırlatma daha… Suyu kurumuş şelaleyi görmek için, “Burası tapulu özel arazi giriş 5TL” diyen kişiye ödeme yapmanız gerekiyor.

yesilhafiye-radikal

Bu haber 2181 defa okunmu?tur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

KÖYLERİMİZDEN HABER

Kaş'a giderken Kaza...

Kaş'a giderken Kaza... Antalya'nın Kaş İlçesi Palamut Köyü'nde oturan Sami Karagül, yakını 35 yaşındaki Yusuf Karagül ve 36 yaşınd...

Cenneti korumak için

Cenneti korumak için WWF Türkiye'nin yürüttüğü Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Deniz Yönetim Planı ve Uygulaması projesi tamaml...
********FARKIN NE****************23 Şubat 2014

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

ANKET

sence; KALAMAR TAVA MI MEZE Mİ?






Tüm Anketler

GOOGLE TERCÜME



Copyright © 2005-2012 www.likyahaber.net Tüm hakları acaip bir şekilde saklanmıştır. Kopye eden fena olur!... demedi demeyin... editör-özer yılmaz/elk.mühendisi-yıldız teknik üniv. POSTA ADRESİMİZ; haber@likyahaber.net
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi


porno izle