kalkanlivatandas (0) 28 Temmuz 2010, 03:12 Yöneticiye Bildir +1  -1
Zihinsel Eksen Kayması, Modern Müslümanların ideolojisi

Eskiden emperyalizm, komünizm, siyonizm, faşizm vs. den konuşulurdu.
Artık bunlardan bahsetmek "ideolojik takılmak" oluyor.
Şimdi yükselen trend veya yeni sınıfın ideolojisi: Kariyerizm ve Konformizm!
Sağcı, solcu, İslamcı, liberal, Kürtçü, Türkçü, Atatürkçü... fark etmiyor. Bu yeni "izm" değil dört eğilimi bütün eğilimleri, grupları, fraksiyonları tek bir bayrak altında birleştiriyor.
Sloganı şu: Dünyanın bütün "bir yere gelmek" isteyenleri! Birleşin!
Felsefesi de şöyle: İhale kap, köşeyi dön, malı götür. Bir baş ol; istersen soğan başı!
Tarihsel diyalektiği de şöyle kuruluyor: 20'sinde radikal, 30'unda realist, 40'ında hümanist, 50'sinde hortumcu olunur. Hayatın diyalektik akışı hortumculuğa doğru zorunlu bir süreç takip eder.
Ortak özellikleri de şunlar: Paraya taparlar, kariyeri yüceltirler, konfora bayılırlar. Komünizm, sosyalizm, İslam, liberalizm, Türklük, Kürtlük, Atatürkçülük vs. "bir yere gelmek" için sadece bir araçtır. Önemli olan bir yere gelmek, soğan başı da olsan bir baş olmak, odun da olsan aday olabilmektir. Bir yere gelince, bir baş olunca her şey biter.
Solcuysan "emperyalizm, proletarya, sermaye" vs., sağcıysan "Türk-İslam davası, İslamcıysan "Allah, kitap, peygamber" "lay-i Kelimetulâh" söylemlerini terk edersin. Yeni pozisyonda artık bunlar gayet "ideolojik" kaçan şeylerdir. Yeni sınıfın argümanlarını benimsersin. "Küreselleşen dünyada" diye cümleler kurarsın. Dünyaya ayak uydurmaktan, değişmekten, gömlek çıkarmaktan filan bahsedersin. Mücahit/müşahit/müteahhit "zorunlu" süreçlerinden geçerek en sonunda her şeye müsait hale gelirsin. "İdeolojik" konuşmaz, boyuna "hizmet" ten bahseder, sessizce "ihale" götürürsün.
"Yenilenmek" gibi alemin ruhu olan asil bir çabayı, kartalın yaşamını uzatmak için tırnaklarını sökmesi gibi "zorlayıcı bir içkinle" değil; kariyer ve konfor gibi gayet bencil ve aşağılık bir amaç için kullanırsın. Tırnakların hala yerinde durduğu için aslında bu yenilenme filan da değildir...
Kariyeri ve konforu bir tür "nirvana" olarak görürsün. Buna kilitlenmiş bir zihin için "satış" gayet kolaydır. Anında tornistan hiç de zor almaz. Fena fi'l-kariyer ve fena fi'l-konfor en büyük manevi hazzın olur. Ona ulaştın mı artık varlık nihayete erer; bütün söylemlerin, ihtirasların, kavgaların sükuna erer. İyice yumuşar, yavşar, mayışır ve alemi seyre dalarsın...
Peki, nice koç yiğidi yavşatan, öleni öldürüp kalan sağları kendine meftun eden bu "aşufte" (kariyerizm/konformizm) ne menem bir şeydir? Gücünü nereden almaktadır? Dahası bunun bir panzehiri olmalı, ama ne?
***
"Kariyer" Latince carrus (yük arabası) sözcüğünden geliyor. İtalyanlar carriara (araba yolu), carro (araba) diyorlar. Fransızca'da ise carriere (güzergah, tutulan yol, meslek) anlamında kullanılıyor. Türkçe'deki kargo da bu kökten... Demek ki kariyer, "bir yere gelebilmek" için yapılan yolculuk oluyor. Kariyerist de bu yolda giden kişi. "Kariyeri yok" dediğinizde "bir yere gelmek için yola çıkmamış" demiş oluyorsunuz. "Kariyer hesapları" da bir yere gelebilmek için dolap çevirmek, ölçüp biçmek demek oluyor...
"Konfor" ise Latince fors (güç, kuvvet) kökünden geliyor. Fransızca'da conforter (teselli, rahatlama, rahatlık) olarak kullanılıyor. Bu durumda conformisme genel kurala uyma eğilimi, se conformare de aynı biçimi alma demek oluyor. Türkçe'de kullandığımız fors, form, format, de-form, re-form kelimeleri de bu kökten... Demek ki konformizm iddialarından vazgeçerek genel forma uyma, girdiği kabın biçimini alma ve bunun için "fors'a" ulaşma ve rahatlama demek oluyor.
Şu halde kariyerizmin ve konformizmin nihai hedefi işte bu "fors'a" ulaşabilmek için yol katetmek, ulaşınca da girdiği kabın (fors/form) biçimini almak ve bu fors/form ile rahatlamak, bolluk, refah ve konfor içinde bir hayat sürmek demektir...
Öyle ki hiçbir şey bunun önüne geçemez. Hiçbir şey bundan daha değerli olamaz. Hayat kariyer ve konfordan ibarettir. Hayatta en hakiki mürşit bir yere gelmek (kariyerizm) ve girdiği kabın biçimini almak (konformizm) şeklinde ifade edilen "yüce değerler" dir. Bu nedenledir ki, bütün o eski "izm" ler buna ulaşabilmek için birer araç olmaktan öte bir anlam ifade etmezler.
İşte buna yeni sınıfın ideolojisi: Kariyerizm ve Konformizm diyoruz...


Mehmet Baki Öztürk-Milli Şuur